Pożary instalacji fotowoltaicznych budynków mieszkalnych (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
W pracy dokonano analizy zjawiska jakim jest pożar budynku mieszkalnego z zamontowaną instalacją fotowoltaiczną. Na wstępie przedstawiono czym jest fotowoltaika oraz jej wady i zalety. W rozdziale pierwszym opisano zjawisko pożaru w rozumieniu fizykochemicznym, wyjaśniono proces spalania i jego podział. Zaprezentowano również grupy pożarów oraz standardowe środki gaśnicze. W drugiej części nakreślono zasadę działania instalacji fotowoltaicznej, jej budowę oraz zastosowane elementy. Przedstawiono rodzaje systemów oraz zagrożenia przez nie powodowane. W części trzeciej skupiono się na szczegółowym przedstawieniu i charakterystyce zagrożeń występujących podczas takiego pożaru. Zaprezentowano niebezpieczeństwa wynikające z ogólnego procesu spalania oraz wyszczególniono te powodowane głównie przez obecność instalacji fotowoltaicznej. Czwarty rozdział opisuje zdarzenia związane z instalacjami PV. Przedstawiono w nim również dane dotyczące liczby takich zdarzeń w ostatnich latach w Polsce. Część piąta zawiera zbiór zebranych wytycznych, do których powinno stosować się podczas prowadzenia działań ratowniczo-gaśniczych w celu maksymalnego ograniczenia ryzyka związanego z takimi działaniami. Pracę wykonano w zgodzie z wcześniejszymi założeniami. [Streszczenie Autora]
Daniel Kosztyła ; promotor dr inż. Agnieszka Górska.
Keywords: Fotowoltaika; Pożary budynków