Analiza zagrożeń związanych z pożarami pojazdów hybrydowych (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Przedstawiona praca dotyczyła analizy niebezpieczeństw wynikających z użytkowania samochodów hybrydowych, głównie ich pożarów. Omówiono również rodzaje napędów hybrydowych oraz przedstawiono charakterystykę alternatywnych źródeł zasilania. Przeprowadzona została analiza dotycząca pojazdów hybrydowych, która pozwoliła zauważyć wzrost popularności samochodów z napędem elektrycznym w ostatnich latach. Przedstawiono przyczyny tego wzrostu oraz omówiono rodzaje napędów, sposób identyfikacji pojazdu hybrydowego oraz sposób postępowania w przypadku zdarzeń z udziałem tych pojazdów. Opisano prawidłową dezaktywację samochodu hybrydowego podczas wypadków oraz zagrożenia wynikające z nowoczesnych rozwiązań stosowanych przez producentów popularnych marek. W głównej mierze skupiono się na niebezpieczeństwach wynikających z pożarów samochodów hybrydowych oraz na zasadach postępowania podczas pożarów pojazdów z napędem elektrycznym. [Streszczenie Autora]
Dawid Kobierowski ; promotor dr inż. Anna Szajewska.
Keywords: Pożary pojazdów; pojazdy hybrydowe