Modelowanie wpływu warunków środowiska pożaru na dostępny czas ewakuacji (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
W pracy przedstawiono przykład wykorzystania zaawansowanych metod CFD dooceny warunków ewakuacji w wybranym pomieszczeniu. Warunki ewakuacji to podstawowyelement wpływający na bezpieczeństwo użytkowników obiektu. Problematyka modelowaniaparametrów pożarowych wpływających na warunki ewakuacji stanowi przedmiot rozważańnaukowych, gdyż w przypadku wystąpienia zagrożenia pożarowego w obiekcie spełnieniewymogu nieprzekraczalności wymaganego czasu bezpiecznej ewakuacji jest wyzwaniem dlaosób projektujących systemy bezpieczeństwa. Zastosowana metodologia badań sprowadzała się do budowy modelu numerycznego w kodzie FDS. Dla rozpatrywanego pomieszczenia zaprezentowano wyniki symulacjirozwoju pożaru. Omówiono wpływ czynnika, jakim jest utrata widzialności w pomieszczeniuw wyniku rozprzestrzeniania się zadymienia. Wskazano także czas, po którym osiągane sąwartości krytyczne widzialności. Wykazano, że omawiana metoda może być z powodzeniemstosowana w odniesieniu do oceny wpływu czynników pożarowych na warunki ewakuacjiz obiektów budowlanych. [Streszczenie Autora]
Łukasz Kita ; promotor st. kpt. dr inż. Sylwia Boroń.
Keywords: Symulacja; Ewakuacja ludności; Pożary wewnętrzne