Badanie dynamiki rozwoju pożaru w wybranym budynku jednorodzinnym (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Praca zatytułowana „Badanie dynamiki rozwoju pożaru w wybranym budynku jednorodzinnym” została napisana w celu badania rozwoju oraz zmian w czasie trwania pożaru oraz określeniu warunków bezpiecznej ewakuacji. Praca została podzielona na dwie części: teoretyczną oraz badawczą. W pierwszej części – teoretycznej, omówiono podział pożarów, skupiono się na pożarach wewnętrznych oraz statystykach działań Państwowej Straży Pożarnej w latach 2015 – 2019. W kolejnych rozdziałach opisano fazy oraz dynamikę pożaru, scharakteryzowano podstawowe zjawiska zachodzące podczas spalania, czyli rozgorzenie i wsteczny ciąg płomieni. Następnie przedstawiono zagrożenia dla ludzi, jakie wynikają z pożaru, czyli wzrost temperatury, zagrożenie związane z dymem, spadek stężenia tlenu oraz promieniowanie cieplne. Dla każdego z nich omówiono kryterium i uwzględniono warunki krytyczne dla bezpiecznej ewakuacji. W kolejnym rozdziale opisano komputerowe modelowanie strefowe pożarów, wraz z programem CFast, który został użyty w części badawczej. Przedstawiono jego ograniczenia oraz możliwości. W drugiej części – badawczej, przeprowadzono symulację pożaru w budynku z czterema pomieszczeniami i badano zmiany parametrów: temperatury dolnej warstwy, temperatury górnej warstwy, wysokości warstwy, stężenia tlenu w górnej warstwie, stężenia tlenu w dolnej warstwie. Wybrano trzy scenariusze pożarowe, które różniły się umiejscowieniem procesu spalania oraz przedmiotem, który ulegał spalaniu. W każdym ze scenariuszy oszacowano wymagane czasy bezpiecznej ewakuacji na podstawie warunków krytycznych oraz dostępny czas ewakuacji. Na podstawie otrzymanych wyników sformułowano wnioski na temat pożarów wewnętrznych. Zaprojektowany budynek spełnił kryteria bezpiecznej ewakuacji. [Streszczenie Autora]
Arkadiusz Jurczak ; promotor dr hab. Marek Konecki, prof. uczelni.
Keywords: Pożary - powstawanie; Symulacja; Ewakuacja ludności; Budownictwo mieszkaniowe