Badanie zdolności sorpcyjnych materiałów odpadowych z drewna (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy dyplomowej było dokonanie oceny zdolności sorpcyjnej materiałów odpadowych drewnianych występujących w różnej formie rozdrobnienia oraz porównanie ich względem sorbentów ECO-DRY COMPACT i ECO-DRY PLUS firmy REO AMOS. Powyższe parametry zostały określone dla przepracowanego oleju silnikowego oraz oleju napędowego. Badania wykonano na podstawie zmodyfikowanej metody Westinghouse’a. W pracy wyszczególniono trzy części: analiza literatury fachowej, część badawcza oraz przedstawienie wyników przeprowadzonych badań. W części teoretycznej wyszczególniono najważniejsze zagadnienia dotyczące procesu sorpcji i sorbentów. Dokonano charakterystyki materiałów posiadających zdolności chłonne, sposobu ich stosowania, klasyfikacji, wymaganiom prawnym i postępowaniu ze zużytym sorbentem. W części badawczej zamieszczono informacje na temat użytych w badaniu sorbentów i sorbatów oraz sposób przeprowadzenia badania. Na podstawie otrzymanych wyników zrealizowano ostatnią część dokonując analizy wyników. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono dobrą zdolność sorpcyjną materiałów odpadowych drewnianych. Otrzymane wyniki pozwoliły wykazać, że można zastosować materiały odpadowe z drewna do zbierania cieczy niebezpiecznyc jednakże trzeba znać ograniczenia ich stosowania. [Streszczenie Autora]
Sebastian Jastrzębski ; promotor bryg. dr inż. Bernard Król.
Keywords: Sorbenty; Odpady; Drewno