Analiza zagrożeń i ocena warunków bezpieczeństwa pożarowego budynku Urzędu Gminy Niwiska (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy jest analiza występujących zagrożeń pożarowych w budynku Urzędu Gminy Niwiska w Niwiskach, wynikających z jego przeznaczenia. Analiza ma też określić czy zastosowane zabezpieczenia są adekwatne do występujących zagrożeń oraz czy plan ewakuacji zapewni wystarczająco szybką ewakuacje w razie wystąpienia zagrożenia dla życia i zdrowia użytkowników obiektu. W pracy została ujęta ogólna charakterystyka budynku oraz występujące zagrożenia pożarowe. Obiekt został sprawdzony pod kątem zgodności z obowiązującymi przepisami oraz normami. Omawiany obiekt to budynek użyteczności publicznej o trzech kondygnacjach, znajdujący się przy drodze powiatowej 1 225 R. Obiekt jest zaliczany do ZL III kategorii zagrożenia ludzi o powierzchni użytkowej 873 m2, kubaturze 4133 m3, długości 36,74 m, szerokości 11,52 m oraz wysokości 11,83 m mierzonej do kalenicy dachu. W budynku wyznaczono jedną strefę pożarową oraz pomieszczenie wydzielone pożarowo w podpiwniczonej części obiektu (kotłownia). W trakcie normalnego użytkowania obiektu, przewiduje się obecność 37 stałych pracowników oraz około 15 interesantów w pomieszczeniach przeznaczonych do pobytu ludzi. W wyniku przeprowadzonych badań i analizy stwierdzono, że w obecnym stanie budynek nie nadaje się do publicznego użytku. Rażących błędów dopatrzono się na drogach ewakuacyjnych, takich jak występowanie umeblowania oraz ograniczanie szerokości dróg ewakuacyjnych. Zaproponowane rozwiązania uchybień, powinny znacząco poprawić bezpieczeństwo użytkowników obiektu. [Streszczenie Autora]
Mateusz Haptaś ; promotor st. kpt. dr inż. Sylwia Boroń.
Keywords: Budownictwo użyteczności publicznej; Bezpieczeństwo pożarowe budynków; plan ewakuacji; Województwo podkarpackie