Analiza wykorzystania kamery termowizyjnej w działaniach Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej w Ostrołęce (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Praca pod tytułem „Analiza wykorzystania kamery termowizyjnej w działaniach Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej w Ostrołęce” skupia rys historyczny dotyczący termowizji, odpowiedzi na problematyczne pytania płynące ze świata fizyki kwantowej rządzącej światem fal elektromagnetycznych, rozważania oraz badania na temat użyteczności termowiz w działaniach ratowniczych aż do części analitycznej odnoszącej się do pracy z kamerami termowizyjnymi w powiecie ostrołęckim. W pierwszej części pracy skupiono się na przybliżeniu rysu historycznego termowizji. Opisany został cały fenomen odkrycia czegoś niewidocznego dla ludzkiego oka, zjawiska, które zaintrygowało wielu naukowców, którzy bezpośrednio przyczynili się do rozwoju technologii podczerwieni. Następnie skupiono się na opisie oraz wyjaśnieniu praw fizyki rządzących promieniowaniem elektromagnetycznym, aby czytelnik mógł zrozumieć zasadę działania kamer termowizyjnych. W dalszej części pracy przedstawiono zasady korzystania z kamer termowizyjnych, na pierwszy rzut oka temat banalna, lecz jak się później okazuje umiejętność posługiwania się omawianym urządzeniem pomiarowym jest kluczowa do bezpiecznego oraz skutecznego przeprowadzenia akcji ratowniczej. Przeprowadzono również badania potwierdzające stawiane w pracy tezy. Kolejnym krokiem było przeprowadzenie analizy powiatu. W rozdziale, który to opisuje zostały zawarte istotne informacje dotyczące powiatu w tym ilość ludność, areał, przemysł, charakter infrastruktury, gazociągi, koleje, lasy oraz zbiorniki wodne. Niezbęnym było przeprowadzenie bezpośredniej analizy wykorzystania kamer termowizyjnych w powiecie ostrołęckim poprzez przegląd meldunków z programu SWD oraz analizę archiwum Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Ostrołęce. Przedstawione zostały tam prawdziwe zdarzenia, w których kamera termowizyjna była zdecydowanym sprzymierzeńcem i jej zastosowanie w działaniach ratowniczych okazało się bardzo pomocne, a możliwe, że w niektórych przypadkach zbawienne. W ostatniej części pracy zawarte zostało podsumowanie gromadzące w sobie ogólne zagadnienia, które udało się ustalić na przestrzeni tworzenia pracy, po czym wysnuto odpowiednie wnioski. [Streszczenie Autora]
Tomasz Grabowski ; promotor dr hab. Janusz Rybiński, prof. uczelni.
Keywords: Akcja ratowniczo-gaśnicza; Termowizja i termografia; Województwo mazowieckie