Ocena zagrożeń zdrowotnych związanych z jakością wody w wybranych zbiornikach wodnych (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Celem pracy było rozpoznanie właściwości fizykochemicznych wody w wybranych zbiornikach wodnych wraz z oceną źródła ich zanieczyszczenia w różnych porach roku i oceną narażenia zdrowotnego na te zanieczyszczenia. Pracę podzielono na dwie zasadnicze części: literaturową i badawczą. W części literaturowej opisano, czym są zbiorniki wodne i kąpieliska, przeanalizowano akty prawne, które regulują stan jakości wód powierzchniowych oraz opisano wpływ wybranych substancji na zdrowie człowieka. W części badawczej omówiono budowę i działanie urządzeń pomiarowych oraz metodykę przeprowadzonych badań. Scharakteryzowano również zbiorniki, z których pobrano wodę do przeprowadzenia badań: jezioro Miedwie, jezioro Ińsko oraz jezioro Szmaragdowe. Zbadanie próbek wody z tych jezior pozwoliło na uzyskanie wyników 19 parametrów. Przeprowadzone badania oraz analiza literatury wskazują, że najwięcej zanieczyszczeń odnotowano w jeziorze Szmaragdowym, co może wskazywać na największe zagrożenie zdrowotne dla ludzi korzystających z tego zbiornika. Ze względu na podwyższone wartości we wszystkich sezonach takich parametrów jak chemiczne zapotrzebowanie tlenu oraz wysokie stężenia cynku oraz detergentów niejonowych i anionowych monitoring stanu jakości wód powinien obejmować wszystkie pory roku [Streszczenia Autora]
Rafał Matysik ; promotor dr inż. Karolina Bralewska.
Keywords: Zbiorniki; Degradacja środowiska; Jakość wody