Analiza procesu przesiąkania wybranych substancji ropopochodnych dla wybranych typów gleb (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2021)
Praca jest analizą procesu przesiąkania substancji ropopochodnych przez piasek, czarnoziem i glebę bagienną. Praca składa się z części literaturowej oraz badawczej. Pierwsza część- teoretyczna jest podzielona na dwa rozdziały. Pierwszy rozdział opisuje najważniejsze zagadnienia dotyczące gleby. Wyjaśniono w nim budowę gleby, rolę w środowisku, systematykę oraz najważniejsze właściwości gleb. Drugi z nich charakteryzuje substancje ropopochodne, a także analizuje zanieczyszczanie nimi gleby. W drugim rozdziale został również szczegółowo opisany proces przesiąkania cieczy w grunt. Rozdział trzeci to metodologiczne podstawy pracy, cel i zakres badań. W tym rozdziale opisane są również ciecze i grunty użyte w badaniu, aparatura badawcza, a także przebieg doświadczenia. Rozdział czwarty zawiera wyniki badań przedstawione w formie tabelarycznej. W kolejnym rozdziale umieszczona została analiza wyników. Praca zakończona jest wnioskami. [Streszczenie Autora]
Szymon Jasiński ; promotor dr hab. inż. Andrzej Polańczyk, prof. uczelni.
Keywords: Substancje i produkty ropopochodne; Gleba