Ocena technik ratownictwa wysokościowego z zakresu podstawowego stosowanych w krajowym systemie ratowniczo-gaśniczym (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2020)
Tematem pracy jest ocena technik ratownictwa wysokościowego na poziomie podstawowym stosowanych w krajowym systemie ratowniczo-gaśniczym. Praca składa się z czterech rozdziałów.Pierwszy rozdział zawiera podstawy metodologiczne pracy. Przedstawiono w nim uzasadnienie wyboru tego zagadnienia, jako przedmiotu pracy. Określono cel, którym jest ocena technik pod względem poprawności użycia sprzętu, prostoty wykonania, filozofii jej stosowania czy kompletności rozwiązania. Przedstawiono obszar obserwacji oraz charakterystykę badanej grupy. W drugimrozdziale przedstawiono zagadnienia związane z organizacją i funkcjonowaniem zakresu podstawowego ratownictwa wysokościowego w ksrg. Wymieniono jednostki realizujące te zadania, kwalifikacje oraz czynności, które można wykonywać na tym poziomie. Przedstawiono sprzęt dedykowany do tej formy ratownictwa z ukazaniem rozbieżności między wykazami zawartymi w poszczególnych dokumentach normujących te działania. Opisano program szkolenia w kwestii organizacyjnejoraz przedstawiono zagadnienia, które nauczane są w procesie dydaktycznym. Trzecia część zawiera opis poszczególnych technik zaszeregowanych do poszczególnych grup. Znalazły się w niej asekuracja i autoasekuracja, różne formy dotarcia wrejon działań, układy ratownicze oraz samoratowanie. Rozdział zawiera ocenę wyżej wymienionych obszarów opartą na obserwacji strażaków podczas szkoleń, zawodów oraz warsztatów. Ostatni rozdział poświęcony jest podsumowaniu i wnioskom, które powstały w wyniku ocenytechnik. Podstawowe czynności ratownicze gwarantują szybką reakcję w specyficznych warunkach zdarzenia. Dzięki temu pierwsze zastępy pojawiające się na miejscu są zdolne do zadziałania w ekspozycji może uchronić zdrowie luburatować życie poszkodowanym. Po nieznacznych korektach i wzbogaceniu o dodatkowy sprzęt ratownicy otrzymują narzędzie do pracy w stosunkowo bezpiecznych technikach. Należy pamiętać, że strażacy w tej dziedzinie ratownictwa zarówno podczas ćwiczeń jak i w czasie rzeczywistych zdarzeń pracują w miejscach gdzie popełnienie błędu wiąże się z poważnymi konsekwencjami, łącznie z utratą życia ratownika. [Streszczenie Autora]
Mateusz Targosz ; promotor st. bryg. dr inż. Andrzej Marciniak.
Keywords: Ratownictwo wysokościowe