Analiza metod prognozowego zagrożenia pożarowego w lasach (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2020)
Celem niniejszej pracy było wskazanie kierunków doskonaleniametod prognozowania zagrożenia pożarowego w lasach uwzględniając rozwój techniki i naukio lasach, w szczególności przybliżenie metod wykorzystujących technikę satelitarną i ocenę możliwości ich wykorzystania. Ogromny rozwój nauki i techniki, pozwala na prowadzenie prac nad udoskonaleniem obowiązujących oraz tworzeniem nowych metod prognozowania zagrożenia pożarowego w lasach. W pracy została przedstawiona krótka charakterystyka lasów w Polsce oraz zmian jakie zachodzą w środowisku leśnym. Przedstawiono dane statystyczne dotyczące występowania pożarów oraz związane z ochroną przeciwpożarową. Zwrócono szczególną uwagę na zmieniające się warunki meteorologiczne, które mają bezpośredni wpływ na sytuację pożarową w lasach. Opisano również ogół czynników kształtujących zagrożenie pożarowe na obszarach leśnych. Praca zawiera analizę literaturową dostępnych metod prognozowania zagrożenia pożarowego oraz wykorzystania techniki teledetekcyjnej na potrzeby związane z ochroną pożarową lasów. Opisano metody prognozowania zagrożenia pożarowego w lasach w Polsce oraz wybrane metody wykorzystywane na całym świecie. Skupiono się na przedstawieniu podstaw każdej metody celem wskazania na różnice i podobieństwa. W pracy jeden z rozdziałów został również poświęcony analizie wykorzystania danych teledetekcyjnych na potrzeby związane z ochroną lasów. Wskazano na obecne kierunki rozwoju prognozowania oraz przedstawiono przykłady zastosowania. W ostatniej części pracy zawarto wyniki analizy w formie podsumowania. Opisano możliwości, a także problemy stojące przed ochroną lasów w Polsce i na świecie. Ocenę autora ujęto w sformułowanych wnioskach kończących pracę. [Streszczenie Autora]
Daniel Nowak ; promotor dr inż. Anna Szajewska.
Keywords: Pożary lasów; Pożary - zapobieganie; Lasy - ochrona; Prognozowanie zagrożeń