Badanie rezystywności materiałów stosowanych do produkcji odzieży specjalnej w PSP (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2020)
Ubranie specjalne jest nieodzowną częścią każdego ratownika w Państwowej Straży Pożarnej. W niniejszej pracy sprawdzono, czy stanowi ono należytą ochronę przed czynnikami związanymi z elektrycznością statyczną. W pracy zawarto siedem rozdziałów. Pierwsze dwa dotyczą pojęć rezystywności i elektryczności statycznej oraz powodowanych przez nią zagrożeń. Następnie opisano rodzaje materiałów stosowanych do budowy ubrań specjalnych, wymagania jakie powinny spełniać według norm oraz metody badania rezystywności opisane w polskich normach. Przeprowadzono badanie właściwości przewodzących odzieży specjalnej, w zależności od warunków użytkowania. Materiały do badań pozyskano z ubrań specjalnych strażaków Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Ząbkowicach Śląskich. Pomiary rezystywności przygotowanych tkanin przeprowadzono dwoma urządzeniami: RS-T04 i Metriso 2000. Otrzymane wyniki poddano analizie, co pozwoliło na określenie szczegółowo opisanych wniosków. [Streszczenie Autora]
Piotr Książek ; promotor st. kpt. dr inż. Szymon Ptak.
Keywords: Ubranie specjalne; Ochrona przeciwporażeniowa