Wpływ aktualnie stosowanego systemu oceny funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej na działalnośc operacyjną na przykładzie wybranych komend województwa lubelskiego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2020)
Celem pracy było zbadanie wpływu, aktualnie stosowanego w Państwowej Straży Pożarnej sytemu oceny, na ścieżkę kariery funkcjonariusza oraz działalność operacyjną komend na przykładzie województwa lubelskiego. W trzech pierwszych rozdziałach autor przybliżył kolejno: istotę i rozwój koncepcji zarządzania zasobami ludzkimi (ZZL), procesy, narzędzia i cele ZZL a także zagadnienia operacyjne, motywacyjne aspekty zarządzania i efektywność procesu motywowania; historię, strukturę i ogólną charakterystykę Państwowej Straży Pożarnej (PSP) oraz podstawowe funkcje i zadania poszczególnych wydziałów na poszczególnych szczeblach PSP oraz specyficzną role działalności operacyjnej w PSP; istotę, cele i kryteria oceny pracowniczej, w tym potrzebę oceniania, wybrane jej metody i formy a także wady i zalety płynące z oceny oraz najczęstsze błędy popełniane w procesie oceny. Autor zebrał i opisał również informację o systemie oceniania funkcjonującym w PSP w formie opiniowania służbowego. Formą prowadzonego badania była ankieta skierowana do czynnych funkcjonariuszy województwa lubelskiego pracujących w systemie zmianowym oraz 8-godzinnym. Ankieta utworzona została na platformie „Ankiety Google” a badanie trwało od 20 stycznia do 6 lutego 2020 r. W ostatnim czwartym rozdziale autor zebrał i przedstawił wyniki badań wraz z wnioskami i propozycjami zmian w funkcjonującym systemie opinii. [Streszczenie Autora]
Aleksander Bożym ; promotor dr Ewa Frankowska.
Keywords: Zarządzanie zasobami ludzkimi; Straż pożarna; Ocena pracowników; Województwo lubelskie