Analiza prowadzonych działań ratowniczych z zakresu ratownictwa chemicznego i ekologicznego na terenie powiatu malborskiego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2020)
Niniejsza praca ma na celu przybliżenie definicji działań ratowniczych, a także charakterystykę zagrożeń oraz analizę potencjału ratowniczego Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej w Malborku. Ponadto wyłoniono w niej przykładowe scenariusze rzeczywistych zdarzeń chemicznych i ekologicznych mających miejsce na terenie powiatu malborskiego. Celem pracy jest analiza potencjału ratowniczego oraz wiedzy ratowników z zakresu ratownictwa chemiczno-ekologicznego na terenie powiatu malborskiego. Analizy dokonano na podstawie badań ankietowych. Na pytania odpowiedziało 25 funkcjonariuszy Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Malborku. Badani posiadali zróżnicowane doświadczenie zawodowe (od 2 do 27 lat stażu jako ratownicy) oraz zajmowali różnorodne stanowiska służbowe. Problemem do rozwiązania jest ocena i analiza prowadzonych działań ratowniczych z zakresu ratownictwa chemicznego i ekologicznego na terenie powiatu malborskiego. W tym celu posłużono się danymi statystycznymi zdarzeń ratowniczo-gaśniczych, z wyszczególnieniem zdarzeń chemicznych w latach 2010 - 2019 występujących na terenie powiatu malborskiego. Dokonano również analizy zdarzenia z dnia 08.07.2015r., którym był pożar pianki poliuretanowej w zakładzie „ORGANIKA” w Malborku oraz zdarzenia z dnia 28.05.2019r., którym był pożar magazynu odpadów chemicznych w zakładzie „ADM Malbork S.A.” w Malborku. Zakres pracy obejmuje charakterystykę zagrożeń występujących na terenie powiatu malborskiego oraz analizę potencjału ratowniczego Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej w Malborku. Zawarto w nim również analizę rzeczywistych zdarzeń chemicznych mających miejsce w powiecie malborskim oraz badania ankietowe. [Streszczenie Autora]
Rafał Błachuta ; promotor mł. bryg. dr inż. Marcin Anszczak.
Keywords: Akcja ratownicza; Ratownictwo chemiczne; Ratownictwo ekologiczne; Województwo pomorskie; Malbork (woj. pomorskie)