Badanie emisji ciepła i gazowych produktów rozkładu wybranych materiałów metodą kalorymetru stożkowego wg ISO 5660 (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2020)
Pracę inżynierską stanowi badanie emisji ciepła i gazowych produktów rozkładu z wybranych materiałów metodą kalorymetru stożkowego wg ISO 5660. Celem pracy jest określenie i analiza intensywności wydzielania ciepła i gazowych produktów rozkładu z materiałów drewnopochodnych niezmodyfikowanych oraz zmodyfikowanych środkami ognioochronnymi. W pracy wyjaśniono, czym jest intensywność wydzielania ciepła oraz, co należy rozumieć przez pojęcie gazowych produktów rozkładu. W kolejnym rozdziale opisano metodę badawczą z wykorzystaniem kalorymetru stożkowego, zawarto informacje na temat zasady działania urządzenia oraz przedstawiono schemat stanowiska badawczego. W opracowaniu pracy skupiono się także na charakterystyce materiałów drewnopochodnych, które zostały użyte do przeprowadzenia doświadczenia oraz środków ogniochronnych takich, jak: Burnblock, Ecogard, Protector fire oraz Silignit RW. W końcowym etapie przedstawiono w formie wykresów oraz tabel wyniki badań, otrzymane przy spalaniu wybranych materiałów budowlanych przy różnych wartościach gęstości strumienia promieniowania cieplnego i przy różnym sposobie modyfikacji powierzchni sklejki, płyty wiórowej oraz MDF. Dokonano analizy i przedyskutowano otrzymane wyniki. [Streszczenie Autorki]
Dagmara Jaskólska ; promotor mł. bryg. dr inż. Bożena Kukfisz.
Keywords: Kalorymetr stożkowy; Ciepło/wydzielanie ciepła