Opracowywanie metodyki tworzenia analizy zabezpieczenia operacyjnego dla komend miejskich i powiatowych Państwowej Straży Pożarnej (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2020)
Celem pracy magisterskiej było opracowanie metodyki analizy zabezpieczenia operacyjnego dla poziomu powiatowego. Analiza danych przestrzennych pozwoliła na stworzenie miernika do oceny poziomu zagrożenia, a także na określenie optymalnego poziomu zabezpieczenia operacyjnego badanego obszaru. Praca magisterska została podzielona na trzy części: teoretyczną, badawczą oraz koncepcyjną. W pracy wykorzystano dane z systemów teleinformatycznych, dane przestrzenne, a także dane operacyjne. Wykorzystano także akty prawne na temat badanego przedmiotu. W części pierwszej zaprezentowano podstawy prawne dotyczące Analizy Zabezpieczenia Operacyjnego. Następnie omówiono problematykę poszczególnych jej elementów. W części dotyczącej badań własnych zawarto dane szczegółowe dotyczące sposobów do ilościowego i jakościowego ujęcia poziomu zagrożenia dla poszczególnych grup zdarzeń. Przedstawiono także, sposób tworzenia obszarów dostępności czasowej tzw. izochron. W końcowej części tego rozdziału, na podstawie otrzymanych wyników Przedstawiono sposób tworzenia obszarów chronionych dla podmiotów KSRG. W części dotyczącej metodyki przedstawiono sposób opracowywania poszczególnych jej elementów. Opracowano także sposób klasyfikowania przestrzeni do obszarów o niskim poziomie zabezpieczenia operacyjnego. W pracy wykazano, że do opracowania wartościowej pod względem merytorycznym AZO należy do poszczególnych jej elementów skorzystać z dostępnych narzędzi do przetwarzania danych statystycznych i przestrzennych GIS. [Streszczenie Autora]
Tomasz Zuchlke ; promotor dr inż. Stanisław Lipiński.
Keywords: Zabezpieczenie operacyjne; Metodologia; Komendy straży pożarnych