Wykorzystanie wybranych radiometrów podczas zdarzeń w drogowym transporcie materiałów promieniotwórczych (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2020)
Tematem prezentowanej pracy są detektory promieniowania jonizującego oraz ich skuteczność pracy podczas działań ratowniczo-gaśniczych prowadzonych przez Państwową Straż Pożarną, jak i Ochotnicze Straże Pożarne. Celem pracy jest ocena, w jakim zakresie radiometry są w stanie wykryć i ostrzec ratowników pracujących na miejscu zdarzenia o obecności niebezpieczeństwa jakim jest promieniowanie jonizujące. Praca podzielona jest na 6 rozdziałów. Początkowe zawierają ogólną charakterystykę przedmiotowego promieniowania jonizującego, zasady transportu materiałów promieniotwórczych oraz występujących źródeł promieniowania i skutków wywołanych w organizmie po ekspozycji. Kolejne działy prezentują trzy wybrane radiometry, ich parametry oraz statystyki zdarzeń z materiałem promieniotwórczym. W końcowej części znajduje się wyniki przeprowadzonego badania skuteczności detekcji przez wybrane radiometry i wpływ przesłon na przenikalność promieniowania jonizującego oraz wnioski wraz z omówieniem przeprowadzonego porównania. [Streszczenie Autora]
Przemysław Zając ; promotor dr. Anna Dmochowska.
Keywords: Materiały promieniotwórcze; Wypadki drogowe; Detektor promieniowania