Ocena zagrożeń chemicznych występujących na terenie powiatu kłobuckiego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2020)
Celem pracy było zobrazowanie zagrożeń chemicznych występujących na terenie powiatu kłobuckiego, określenie potrzeb i wymagań jakie są niezbędne do tego, aby osiągnąć odpowiedni poziom prowadzenia działań ratowniczych w przypadku niekontrolowanych uwolnień substancji niebezpiecznych oraz współpracą służb podczas zdarzeń. W pierwszej części pracy przedstawiono teoretyczne zagadnienia związane z charakterystyką powiatu, statystkami zdarzeń z udziałem substancji niebezpiecznych oraz siłami i środkami na terenie powiatu kłobuckiego. Druga część skupiła się na przedstawieniu Powiatowego Centrum Zarządzania Kryzysowego w Kłobucku, jego struktury oraz procedur reagowania na wypadek skażenia chemicznego. W tej części przedstawione zostały również dwa zakłady: Zakład Przeładunku i Dystrybucji Gazu Płynnego LPG „FAM-GAZ'' w Kłobucku oraz wytwórnia pasz Cargill Poland Sp. z o.o. w Krzepicach, opisano ich charakterystykę, przebieg procesu produkcji oraz zawarto informację o zabezpieczeniach na terenie zakładu. Część druga zawiera również informację na temat stacji paliw oraz gazociągu na terenie powiatu. W części trzeciej przedstawiono rurociąg PERN Przyjaźń S.A, transport drogowy i kolejowy materiałów niebezpiecznych oraz nielegalne składowisko odpadów niebezpiecznych zlokalizowane w miejscowości Popów. Część ta zawiera również opis dwóch zdarzeń chemicznych: wypadek cysterny przewożący propan-butan oraz wyciek oleju napędowego do cieku wodnego. Dalsza część opisuje program ALOHA oraz symulacje skutków rozszczelnienia zbiornika z gazem propan-butan w zakładzie „FAM-GAZ'' w Kłobucku. Biorąc pod uwagę zdarzenia z zakresu ratownictwa chemiczno- ekologicznego, to zabezpieczenie powiatu należy uznać jako wystarczające. Jednak z uwagi na znaczne oddalenie od grup specjalistycznych, które posiadają większą liczę specjalistycznego sprzętu wymagane jest stopniowe doposażanie i szkolenia strażaków PSP oraz OSP w zakresie ratownictwa chemiczno- ekologicznego. [Streszczenie Autora]
Patryk Puchała ; promotor kpt. dr Tomasz Węsierski.
Keywords: Zagrożenia chemiczne; Województwo śląskie