Ewakuacja pasażerów z wagonów metra na przykładzie metra warszawskiego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2020)
Celem pracy było określenie niezbędnego czasu potrzebnego do wykonania bezpiecznej ewakuacji pasażerów z wagonów metra warszawskiego na podstawie przeprowadzonego eksperymentu oraz modeli obliczeniowych. Eksperyment był podzielony na trzy części. W każdej części brał udział inny rodzaj pociągu Inspiro, Alstom i składy typu 81. Do modeli obliczeniowych użyto min. wzorów z normy brytyjskiej PD 7974-6:2004, normy nowozelandzkiej C/VM2 Verification Method: Framework for Safety Design, wzorów Galbreatha i tradycyjnych modeli obliczeniowych. Problemem do rozwiązania była kwestia czy za pomocą eksperymentu i modeli obliczeniowych można obliczyć niezbędny wymagany czas potrzebny do ewakuacji pasażerów z metra warszawskiego. Praca zawiera analizę literatury, analizę warunków technicznych i organizacyjnych w metrze warszawskim. Obliczenia na podstawie wzorów ze standardu PD 7974-6:2004, SFPE Handbook of Fire Protection Engineering, wzoru Galbreatha, i tradycyjnych modeli obliczeniowych czasów ewakuacji. Przeanalizowano i porównano wyniki przeprowadzonego eksperymentu ewakuacji pasażerów z metra oraz wyprowadzono wnioski. Pierwszy rozdział to przegląd aktów prawnych, w kolejnym znajduje się dokładna charakterystyka przemieszczania się ludzi w procesie ewakuacji. Trzeci rozdział zawiera niezbędne wzory do obliczenia czasów przejść i ewakuacji oraz ich opis. Następnie opisano przeprowadzone eksperymenty ewakuacyjne na stacji metra Marymont. W piątym rozdziale porównano czasy otrzymane podczas badań i w wyniku obliczeń. Ostatnia część to określenie czasów potrzebnych do wykonania bezpiecznej ewakuacji ze stacji metra, odniesienie czasu ewakuacji do ASET i RSET i wnioski. [Streszczenie Autorki]
Katarzyna Michalak ; promotor bryg. dr inż. Robert Piec.
Keywords: Ewakuacja; Metro; Warszawa (woj. mazowieckie); Województwo mazowieckie