Badanie wpływu własności pożarowych wybranych polimerów na szybkość zmian środowiska pożarowego pomieszczeń (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2020)
Praca magisterska pod tytułem badanie wpływu własności pożarowych wybranych polimerów na szybkość zmian środowiska pożarowego pomieszczeń pozwala na przybliżenie tematyki zawartej w tytule. Bezpieczeństwo pożarowe budynków oraz ich ochrona przeciwpożarowa są podstawowymi elementami, których wysoki poziom pozwala na zapewnienie użytkownikom obiektów budowlanych należytego bezpieczeństwa. Obecny rozwój cywilizacyjny stawia wysokie wymagania w stosunku do osób zajmujących się bezpieczeństwem pożarowym. W pracy zbadano szybkość wydzielania się ciepła, temperaturę pożaru, rozwój warstwy zadymienia oraz stężenia CO. W określonym układzie pomieszczeń wykonano kilka symulacji pożarowych. Założone scenariusze pożarowe opracowano przy użyciu programu CFAST. Zakres pracy obejmuje problematykę rozwoju i modelowania pożarów. W części teoretycznej przedstawiono budowę i właściwości polimerów, dokonano opisu warunków niezbędnych do zainicjowania i rozwoju pożaru. Ponadto przedstawiono przebieg pożarów uwzględniając zjawiska występujące w czasie pożaru przestrzeni zamkniętej. Przybliżono zjawiska rozgorzenia i wstecznego ciągu płomieni. W pracy opisano także czynniki zagrożenia dla zdrowia i życia osób narażonych na oddziaływanie środowiska pożarowego. Przybliżono tematykę modelowania pożarów wraz z opisem najważniejszych modeli. Kolejny rozdział poświęcony został opisowi programu komputerowego CFAST wykorzystanego w części badawczej. Z kolei w części praktycznej przeprowadzono symulacje pożarowe w zamodelowanym układzie pomieszczeń. Zbadano rozwój parametrów pożarowych w pomieszczeniu objętym pożarem i pozostałych pomieszczeniach. W przeprowadzonych symulacjach badano rozwój środowiska pożarowego podczas spalania materiałów o różnych właściwościach. W pomieszczeniu testowym spalono trzy elementy wyposażenia wnętrz, które różniły się masą oraz właściwościami fizykochemicznymi. Wyniki symulacji przedstawiono na wykresach, które ilustrują: zmiany temperatury dolnej i górnej warstwy podsufitowej, wysokość warstwy zadymienia, moc pożaru oraz stężenia CO powstałego w wyniku spalania. Scenariusze pożarowe uwzględniały spalanie: drewnianej okładziny ściennej, zasłon z poliwęglanu oraz sofy. Spalanie wyżej wymienionych elementów w przyjętym układzie pomieszczeń pozwoliło zobrazować jak właściwości spalanych materiałów wpływają na rozwój wybranych parametrów pożarowych. Wyniki przeprowadzonych symulacji wskazały iż największe zagrożenie spowodował pożar sofy wykonanej z poliuretanu i drewna podczas, którego odnotowano najwyższą moc pożaru i najwyższą temperaturę strefy podsufitowej pomieszczenia objętego pożarem. Również stężenia CO osiągnęło najwyższy poziom podczas spalania sofy w porównaniu z pozostałymi elementami. Wykorzystując narzędzia obliczeniowe jakimi są komputerowe modele pożarów można zobrazować zagrożenia występujące w obiektach bez konieczności wykonywania badań empirycznych. Pozwala to zwiększyć bezpieczeństwo użytkowników na poziomie projektowania. [Streszczenie Autora]
Tomasz Łapaj ; promotor dr hab. Marek Konecki, prof SGSP.
Keywords: Badania pożarnicze; Polimery; Właściwości pożarowe