Analiza zagrożeń pożarowo-wybuchowych i toksycznych w obiektach logistyki paliw płynnych na przykładzie baz paliw Spółki PERN S.A (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2020)
Logistyka paliw płynnych jest jedną z najprężniej rozwijających się gałęzi przemysłu, a zapewnienie ciągłości dostaw paliw płynnych jest jednym z warunków zapew-niających możliwość prawidłowego funkcjonowania przedsiębiorstw oraz zapewnia za-spokajanie potrzeb ludzkich. Paliwa płynne to również źródła zagrożeń, a w przypadku ich uwolnienia z obiektów i urządzeń , mogą również generować zagrożenia, które po zmaterializowaniu są w stanie przybrać postać zdarzeń niebezpiecznych, takich jak: pożar, wybuch, po-wstanie i rozprzestrzenianie się toksycznej lub wybuchowej chmury. Analiza zagrożeń, w szczególności możliwości ich wystąpienia, materializacji oraz oszacowanie efektów fizycznych jakie mogą być ich następstwem jest jednym z podstawowych działań mają-cych na celu zapewnienie bezpieczeństwa. Rozpoczynając proces analityczny, w pierwszej kolejności infrastruktura techno-logiczna baz paliw została podzielona na poszczególne węzły i zidentyfikowane zostały operacje technologiczne jakie są wykonywane na poszczególnych węzłach. W dalszej kolejności zidentyfikowano nieprawidłowe stany eksploatacyjne, które mogą wystąpić w ramach wykonywanych operacji technologicznych. Nieprawidłowe stany eksploatacyjne, których skutkiem mogą być uwolnienia substancji niebezpiecznych oraz wystąpienie zagrożeń, które w przypadku materializacji spowodują wystąpienie zdarzeń niebezpiecznych takich jak: pożar, wybuch, powstanie i rozprzestrzenianie się toksycznej lub wybuchowej chmury. W następnym kroku, spośród zidentyfikowanych nieprawidłowych stanów eks-ploatacyjnych wybrano takie, wskutek których mogą uwolnić się największe ilości paliw płynnych i wygenerować największe w skutkach zagrożenia. W dalszym etapie analizy, za pomocą specjalistycznego oprogramowania doko-nano modelowania zasięgów jakie mogą osiągnąć zagrożenia wskutek ich materializacji, w szczególności określono zasięgi gęstości strumienia ciepła w przypadku pożaru po-wierzchniowego, nadciśnienia w przypadku wybuchu oraz stężeń w przypadku powsta-nia i rozprzestrzeniania się toksycznej i wybuchowej chmury. W ramach przeprowadzo-nej analizy dokonano również analizy wpływu zagrożeń jakie generują paliwa płynne na ludzi i środowisko. Z uwagi na fakt, że jednym z celów pracy było zasad doboru zabezpieczeń, w ramach przeprowadzonej analizy dokonano identyfikacji przyczyn występowania nie-prawidłowych stanów eksploatacyjnych, pogrupowano je i zgodnie z przyjętym podzia-łem określono zasady doboru środków bezpieczeństwa, według których następnie do-konano doboru środków bezpieczeństwa. W pracy zawarto również wnioski przeprowadzonej analizy, które w szczególno-ści obejmowały kwestie dotyczące wpływu wielkości zasięgów efektów fizycznych za-grożeń, jakie mogą wystąpić w bazach paliw w związku z magazynowaniem i przełado-wywaniem na ich terenie dużych ilości produktów naftowych w aspekcie lokalizacji obiektów infrastruktury technologicznej, typu obiektów oraz doboru środków bezpie-czeństwa. [Streszczenie Autora]
Artur Grabowski ; promotor st. bryg. dr inż. Wojciech Jarosz.
Keywords: Zagrożenia pożarowe; Zagrożenie wybuchowe; Stacje benzynowe