Badanie emisji cząstek PM 10, PM 2,5 podczas pożaru samochodu osobowego (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2020)
Emisja szkodliwych substancji, które dostają się do powietrza atmosferycznego wraz ze spalinami samochodów to nie jedyny problem. Niniejsza praca bada bowiem emisję cząstek PM 10 oraz PM 2,5 podczas pożaru takiego środka transportu jakim jest samochód osobowy. Postępowy rozwój techniki przyczynił się niewątpliwie do usprawnienia tych pojazdów, co wiążę się ze zwiększeniem ilości materiałów palnych zgromadzonych w całej ich konstrukcji. Tworzywa sztuczne nie tylko zwiększają obciążenie ogniowe auta ale także przyczyniają się do wzrostu zanieczyszczeń środowiska podczas ewentualnego jego pożaru. Szkodliwe produkty spalania podczas pożarów mają dodatkowo negatywny wpływ na zdrowie ludzkie wywołując często poważne choroby wtórne. Przedmiotem badań, który posłużył do tego celu był samochód osobowy marki Renault Scenic pierwszej generacji z 1999 roku. Badanie przeprowadzone zostało w miejscowości Jędrzejów w województwie świętokrzyskim. Inicjacja pożaru przedmiotowego pojazdu miała miejsce w komorze silnika. Problemem badawczym w niniejszej pracy było porównanie wpływu zanieczyszczeń na środowisko wynikających z pożaru samochodu osobowego z normami dopuszczalnymi. Do przeprowadzonego eksperymentu badawczego użyto termopar, kamery termowizyjnej oraz przenośnego monitora jakości powietrza, który na bieżąco monitorował zanieczyszczenia powietrza atmosferycznego podczas przebiegu całego badania. Cały eksperyment badawczy trwał 61 minut. Pierwszym ważnym rezultatem, który pojawia się w tych testach, jest to, że podczas gdy zarówno całkowita masa samochodu, jak i frakcja plastiku rosły w ciągu ostatnich dziesięcioleci, wartości szczytowe temperatur i całkowita ilość uwolnionej energii nie różnią się tak bardzo między opublikowanymi danymi a uzyskanymi tutaj. Pomiary toksycznych gazów pokazują, że podczas pożaru powstaje duże stężenia lotnych związków organicznych oraz pyłów. Szczytowe pomiary obrazują stężenie rzędu 2,3 mg/m3 dla pyłów PM 10 oraz 1,3 mg/m3 dla PM 2,5. Wyniki powyższego badania wyraźnie przedstawiły, iż wraz ze wzrostem temperatury zanotowane przez termopary ewidentnie wzrastało także stężenie lotnych związków organicznych jak i cząstek PM 10 oraz PM 2,5. Rozwiązując postawiony na początku tej pracy problem badawczy należy zwrócić uwagę, iż podczas pożaru samochodu osobowego emisja zanieczyszczeń kilkadziesiąt razy przekracza wartości dopuszczalne, to jest ona krótkotrwała. [Streszczenie Autora]
Karol Błaszczyk ; promotor dr inż. Anna Szajewska.
Keywords: Smog; Pożary pojazdów; Samochody osobowe