Analyse comparee des principes et methodes ed gestion des risques. Analiza porównawcza założeń i metod zarządzania ryzykiem (Universite Europeenne, 2004)
[Materiały zawierają dokumenty Rady Unii Europejskiej, Konwencji Genewskiej dotyczące Międzynarodowej Organizacji Obrony Cywilnej, jej historii, zakresu i przedmiotu działania. Podstawy prawne współpracy międzynarodowej w zakresie obrony cywilnej, zarządzania ryzykiem, minimalizowania skutków katastrof.]
Keywords: Zarządzanie ryzykiem; Współpraca międzynarodowa; Obrona cywilna