Systemy sygnalizacji pożarowej: Część 1: Wprowadzenie (Polski Komitet Normalizacyjny, 2025)
W niniejszym dokumencie określono terminy i definicje, które stosuje się w całej normie wieloczęściowej EN 54. Niniejszy dokument wyznacza zasady, na których każda część normy opiera się i opisuje funkcje realizowane przez podzespoły systemu sygnalizacji pożarowej. Niniejszy dokument ma zastosowanie do systemów sygnalizacji pożarowej instalowanych w budynkach i w cywilnych obiektach budowlanych. Niniejszy dokument nie ma zastosowania do autonomicznych czujek dymu, które opisano w EN 14604.
Zastępuje PN-EN 54-1:2011 wersja polska, PN-EN 54-1:2011 wersja angielska
Keywords: Systemy sygnalizacji pożarowej