Stałe urządzenia gaśnicze - Zestawy instalacji mgły wodnej: Część 1: Projektowanie, instalacja, przegląd i konserwacja (Polski Komitet Normalizacyjny, 2025)
W niniejszym dokumencie określono wymagania i podano zalecenia dotyczące projektowania, instalacji, przeglądu i konserwacji wszystkich typów stałych lądowych zestawów instalacji mgły wodnej. Niniejszy dokument ma zastosowanie do systemów automatycznych dysz wodnych oraz zestawów instalacji mgły wodnej zasilanych przez systemy autonomiczne lub pompowe. W dokumencie uwzględniono tylko te zastosowania i pomieszczenia, które są objęte protokołami badań ogniowych normy wieloczęściowej EN 14972. Aspekty mgły wodnej związane z ochroną przeciwwybuchową i/lub zastosowaniem w pojazdach nie są uwzględnione w niniejszym dokumencie. W niniejszym dokumencie nie uwzględniono wszystkich wymagań prawnych. W niektórych krajach obowiązują specyficzne przepisy krajowe, które mają pierwszeństwo przed niniejszym dokumentem. Użytkownikom niniejszego dokumentu poleca się uzyskanie informacji o możliwości zastosowania lub braku możliwości zastosowania tego dokumentu przez właściwe władze krajowe.
Zastępuje PN-EN 14972-1:2021-05 wersja angielska
Keywords: Bezzałogowe statki powietrzne; Metody badawcze; urządzenia zasilające