Technologie ogniw paliwowych. Część 4-202: Systemy zasilania ogniwami paliwowymi dla jednostek napędowych i pomocniczych: Bezzałogowe statki powietrzne - Metody badania wydajności (Polski Komitet Normalizacyjny, 2024)
Niniejsza część IEC 62282 obejmuje metody badania wydajności systemów zasilania z ogniw paliwowych przeznaczonych do zasilania bezzałogowych statków powietrznych, w tym wymagania ogólne, rozruch, wyłączenie, moc wyjściową, czas ciągłej pracy, sprawność elektryczną, transmisję danych, ostrzeżenia i monitorowanie, zgodność środowiskową, itp. Zakres niniejszego dokumentu jest ograniczony do bezzałogowych statków powietrznych z napędem elektrycznym o maksymalnej masie startowej nieprzekraczającej 150 kg (tj. bezzałogowych statków powietrznych poziomu 5 lub niższych (UA)). Dokument dotyczy systemów zasilania ogniwami paliwowymi o znamionowym napięciu wyjściowym nieprzekraczającym 220 V prądu stałego do użytku na zewnątrz. Niniejszy dokument ma zastosowanie wyłącznie do układów zasilania z ogniwami paliwowymi zasilanymi sprężonym wodorem w formie gazowej. Niniejszy dokument nie ma zastosowania do układów zasilania z ogniwami paliwowymi wyposażonych w reformer.
Wprowadza EN IEC 62282-4-202:2023, IDT IEC 62282-4-202:2023 - IDT.
Keywords: Bezzałogowe statki powietrzne; Metody badawcze; urządzenia zasilające