Bezpieczeństwo powszechne: Ewakuacje masowe - Wytyczne dotyczące planowania (Polski Komitet Normalizacyjny, 2019)
Niniejsza Norma zawiera wytyczne dotyczące planowania masowej ewakuacji w zakresie tworzenia, wdrażania, monitorowania, oceny, przeglądu i poprawy gotowości. Ustanawia ramy dla każdej działalności w planowaniu masowej ewakuacji dla wszystkich zidentyfikowanych zagrożeń. Pomoże organizacjom opracować plany oparte na faktach i ocenione pod względem skuteczności. Niniejsza Norma jest przeznaczona dla organizacji odpowiedzialnych lub zaangażowanych w część lub całość planów masowej ewakuacji. Ma zastosowanie do wszystkich typów i rozmiarów organizacji zaangażowanych w planowanie masowej ewakuacji na przykład władze lokalne, regionalne i krajowe; organy statutowe; organizacje międzynarodowe i pozarządowe; biznes oraz grupy społeczne i publiczne. Niniejsza Norma obejmuje planowanie masowej ewakuacji w celu uzyskania skuteczniejszej reakcji podczas ewakuacji rzeczywistej. Pomoże to organizacjom wypełnić obowiązek ratowania ludzkiego życia i zredukowania cierpienia. Niniejsza Norma nie obejmuje działań mających na celu ustabilizowanie dotkniętego obszaru po ewakuacji, ochrony mienia i ochrony środowiska.
Wprowadza EN ISO 22315:2018 - IDT ISO 22315:2014 - IDT
Keywords: Ewakuacja ludności; bezpieczeństwo powszechne; Wytyczne