Kolejnictwo - Ochrona przeciwpożarowa w pojazdach szynowych: Część 6: Systemy przeciwpożarowe (Polski Komitet Normalizacyjny, 2025)
W niniejszym dokumencie określono wymagania dotyczące wykrywania pożaru, systemów alarmowych, urządzeń wyłączających, systemów informacyjnych i komunikowania się, układów hamulca bezpieczeństwa i systemów gaszenia pożaru, aby osiągnąć cele określone w EN 45545-1:2013. Środki i wymagania określone w niniejszym dokumencie mają na celu ochronę pasażerów i załogi w pojazdach szynowych w przypadku pożaru na pokładzie, poprzez zaalarmowanie załogi i pasażerów o pożarze, opóźnianie rozwoju pożaru i kontrolę rozprzestrzeniania się dymu. W zakresie niniejszego dokumentu nie uwzględniono opisu środków zapewniających ochronę pojazdów szynowych w przypadku pożaru. Niniejszy dokument ma zastosowanie do pojazdów szynowych określonych w EN 45545-1:2013.
Zastępuje PN-EN 45545-6:2013-07 wersja angielska, PN-EN 45545-6:2013-07 wersja polska
Keywords: Kolejnictwo; Ochrona przeciwpożarowa; detekcja