Wytyczne dotyczące auditowania systemów zarządzania (Polski Komitet Normalizacyjny, 2019)
W niniejszym dokumencie podano wytyczne dotyczące auditowania systemów zarządzania, łącznie z zasadami auditowania, zarządzania programami auditów i prowadzenia auditów systemu zarządzania, jak również wytyczne dotyczące oceny kompetencji osób zaangażowanych w proces auditu. Działania te obejmują osobę(-y) zarządzającą(-e) programem auditów, auditorów i zespoły auditujące. Norma ma zastosowanie do wszystkich organizacji, w których istnieje konieczność przeprowadzenia auditów wewnętrznych lub zewnętrznych systemu zarządzania lub zarządzania programem auditów. Stosowanie niniejszego dokumentu do innych rodzajów auditów jest możliwe, pod warunkiem zwrócenia szczególnej uwagi na potrzebne specyficzne kompetencje.
Zastępuje PN-EN ISO 19011:2012 wersja polska, PN-EN ISO 19011:2012/Ap1:2015-03 wersja polska
Keywords: Zarządzanie; Audyt