Wytyczne VdS dotyczące instalacji zraszaczowych: Projektowanie i instalowanie : VdS 2109.pl: 2018-01 (05) (VdS Schadenverhütung GmbH, 2018)
Niniejsze wytyczne obejmują rodzaje zasilania wodnego, elementy instalacji, które nalezy zastosować. instalowanie i kontrolowanie instalacji oraz konserwację i rozbudowę instalacji już istniejących. Budynkom i wydzieleniom stawiane są wymagania, które są niezbędne do zapewnienia prawidłowego, funkcjonowania instalacji zraszaczowych zgodnie z niniejszymi wytycznymi.
Brak daty wydania na dokumencie, data jest tylko domniemana i podana na podstawie roku podanego w numerze wytycznych.
Keywords: Normalizacja; Urządzenia gaśnicze; Ochrona przeciwpożarowa; instalacja gaśnicza; Tryskacze; Urządzenia przeciwpożarowe; Techniczne systemy zabezpieczeń; Projektowanie