Awaryjne uwolnienia substancji palnych do środowiska (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 2017)
Celem tej monografii jest opis najważniejszych badań doświadczalnych oraz symulacji numerycznych w obszarach awaryjnych uwolnień substancji palnych, w tym pożarów i wybuchów oraz metod ograniczania tego typu uwolnień do środowiska oraz otoczenia miejsca pracy. Monografia składa się z sześciu głównych rozdziałów, w tym wprowadzenia opisującego podstawy zjawisk dotyczących uwolnienia substancji palnych w kontekście inżynierii środowiska, przeglądu wybranych zdarzeń w przemyśle, podczas których doszło do oddziaływania substancji palnych na środowisko, oceny emisji zanieczyszczeń do środowiska w wyniku spalania substancji, analizy procesów powstawania pewnych krytycznych zjawisk związanych z uwolnieniem substancji palnych do środowiska, w tym samozapłon wodoru, rozkład cząstek dymu podczas spalania różnych materiałów oraz wybuchy par cieczy palnych i detonacje w mieszaninach gazowych. Dodatkowo przedstawiono kilka metod i sposobów ograniczania skutków uwolnień substancji palnych, jak również przegląd metod modelowania numerycznego przebiegu uwolnień substancji palnych do środowiska w postaci pożarów oraz wybuchów. Monografię kończy rozdział zawierający podsumowanie zaprezentowanych wyników badań oraz wnioski, jak również bibliografia.
Rafał Porowski ; Szkoła Główna Służby Pożarniczej. Wydział Inżynierii Bezpieczeństwa Pożarowego.
Keywords: substancje palne; zjawisko flash fire; BLEVE; zjawisko jet fire; VCE; Degradacja środowiska; samozapłon; Przyczyny pożaru; przyczyny wybuchu; Symulacja; Awarie przemysłowe; Substancje niebezpieczne i szkodliwe; Pożar rafinerii Czechowice Dziedzice; Janków Przygodzki (woj. wielkopolskie); Czechowice-Dziedzice (woj. śląskie); Flixborough (Wielka Brytania); Hemel Hempstead (Wielka Brytania)