Działania ratownicze w obszarze zagrożenia radiologicznego - Marciniak, Andrzej. (Szkoła Główna Służby Pożarniczej, 1998)
Podczas działań ratowniczo-gaśniczych występuje dość duże prawdopodobieństwo zetknięcia się ratowników z materiałami promieniotwórczymi i rozszczepialnymi. Niniejsze opracowanie należy traktować jako materiał szkoleniowy dla uczestników akcji ratowniczo-gaśniczych w zakresie podstaw ochrony radiologicznej.
Andrzej Marciniak.
Keywords: Akcja ratowniczo-gaśnicza; Ochrona radiologiczna; Zagrożenia radiologiczne; Ratownictwo chemiczne; Ratownictwo ekologiczne; Materiały promieniotwórcze; Szkolenie