Podstawy konstrukcji maszyn - Dietrych, Janusz.; Korewa, Witold.; Kornberger, Zbigniew.; Zygmunt, Kazimierz. (Wydaw. Naukowo-Techniczne, 1973)
Książka stanowi ostatnią część pracy ``Podstawy konstrukcji maszyn''. Obejmuje wszystkie rodzaje przekładni mechanicznych stosowanych w budowie maszyn, a więc przekładnie zębate walcowe i stożkowe, przekładnie śrubowe i ślimakowe, przekładnie łańcuchowe, przekładnie pasowe i cierne.
Janusz Dietrych, Witold Korewa, Zbigniew Kornberger, Kazimierz Zygmunt.
Keywords: Konstrukcja maszyn; maszynoznawstwo