Obrona cywilna na czas pokoju i wojny - Szczęśniak, Marian. (Wydaw.Ministerstwa Obrony Narodowej, 1976)
Zadaniem książki jest przybliżenie problematyki obrony cywilnej, a zwłaszcza samoobrony, zapoznanie się z grożącym niebezpieczeństwem zarówno w czasie pokoju, jak i ewentualnej wojny, pokazanie form i sposobów zabezpieczania się przed nimi, a także udzielenie wskazówek, jak nalezy w razie potrzeby pomóc sobie i innym Jednym słowem - jak ratować.
Marian Szczęśniak.
Keywords: Ochrona ludności; Obrona cywilna; Bezpieczeństwo cywilne