Przyczyny powstawania i rozszerzania się pożarów - Kreid, Franciszek. (Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej, 1958)
Niniejszy podręcznik został opracowany w celu ułatwie nia przeprowadzenia szkolenia członków straży pożarnej w zakresie przecipożarowej działalności zapobiegawczej jak również w celu łatwiejszego prowadzenia akcji w mieście jak i na wsi.
Franciszek Kreid.
Keywords: Przyczyny pożaru; Pożary - rozprzestrzenianie się; Szkolenie; tereny wiejskie