Źródła do dziejów wychowania i myśli pedagogicznej (Dom Wydawniczy STRZELEC, 1998)
[Tom trzeci stanowi próbę przedstawienia rozwoju i różnorodności myślenia o wychowaniu na przestrzeni całego kończącego się XX wieku. Stanowi ilustrację dzi ejów i przemian myśli pedagogicznej.]
wybór i oprac. Stefan Wołoszyn ; red. Angelina Rutkowska.
Keywords: pedagogika; Historia