Budownictwo ogólne - Pawłowski, Paweł. (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1983)
Przedstawiono wszystkie zagadnienia związane z budownictwem m.in.: konstrukcje budowlane, wytyczanie budynku i wykonywanie wykopów, budowa i rodzaje murów, sklepienia, posadowienie budynków, stropy, dachy, pokrycia dachowe, stropodachy, schody, zagadnienia cieplno-wilgotnościowe, zagadnienia akustyki budowlanej, ścianki działowe, tynki, okna, drzwi, malowanie, okładziny ścian wewnętrznych, podłogi oraz różne formy ochronne budynku.
Paweł Pawłowski.
Keywords: Konstrukcje budowlane; elementy budowlane; dachy; Budownictwo; Ochrona przeciwpożarowa; Materiały budowlane