Wodociągi - Gabryszewski, Tadeusz. (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1975)
Szczegółowo ujęto projektowanie, budowę oraz eksploatację wodociągów komunalnych. Omówiono w niej następujące działy: podstawy zaopatrzenia w wodę, ujmowanie, doprowadzanie, gromadzenie oraz rozprowadzenie wody, a także ekspolatację urządzeń wodociągowych. Książka zawiera liczne przykłady obliczeniowe oraz nomogramy.
Tadeusz Gabryszewski.
Keywords: Zaopatrzenie w wodę; pompy wirowe; hydraulika; instalacja kanalizacyjno-wodociągowa; Wodociąg; Hydromechanika