Mechanika ogólna - Zawadzki, Jerzy.; Siuta, Władysław. (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1971)
Omówiono elementy i cechy mechaniki ogólnej: statykę, kinematykę i dynamikę. Podano metody obliczeniowe i wzory charakteryzujące dane wielkości fizyczne.
Jerzy Zawadzki, Władysław Siuta.
Keywords: kinematyka; mechanika; dynamika; Statyka