Ochrona przeciwpożarowa przy magazynowaniu chemikaliów - Ostrowski, Tadeusz. (Arkady, 1976)
Omówiono klasyfikację chemikaliów z punktu widzenia pożarowego. Zasadniczą część pracy poświęcono magazynowaniu chemikaliów oraz wymaganiom technicznym dla obiektów magazynowych. Podano przykłady zwalczania pożarów artykułów chemicznych.
Tadeusz Ostrowski.
Keywords: Ratownictwo chemiczne; przepisy; magazyny; Pożary - zapobieganie; Substancje chemiczne; Ochrona przeciwpożarowa; Klasyfikacja