Bezpieczeństwo pożarowe budynków - Lindner, Jan.; Struś, Włodzimierz. (Wydaw.Ministerstwa Obrony Narodowej, 1965)
Przedstawiono podstawowe zjawiska i parametry dotyczące powstawania i rozszerzania się pożaru. Ocena zagrożenia pożarowego obiektu budowlanego. Klasyfikacja pożarowa materiałów budowlanych i ich charakterystyka pożarowa. Podstawy klasyfikacji pożarowej elementów konstrukcji budowlanych i obiektów m.in.: konstrukcje drewniane, stalowe, części i urządzenia budynku. Omówiono oddzielenia przeciwpożarowe oraz bezpieczeństwo pożarowe budynków wysokich i przeciwpożarowe zaopatrzenie wodne.]
Jan Lindner, Włodzimierz Struś.
Keywords: Budownictwo; Konstrukcje budowlane; elementy budowlane; przepisy; Bezpieczeństwo pożarowe; drogi ewakuacyjne; Pożary - rozprzestrzenianie się; Klasyfikacja pożarowa; Materiały budowlane; oddzielenia przeciwpożarowe