Przyczyny pożarów i wybuchów - Glazer, Tadeusz. (Arkady, 1958)
Wiadomości ogólne dotyczące zapobiegania i zwalczania pożarów, palenia się i wybuchów. Przyczyny pożarów i wybuchów oraz ustalanie przyczyn pożarów.
Tadeusz Glazer.
Keywords: fizykochemia spalania; fizykochemia wybuchów; teoria pożarów; przyczyny wybuchu; Rozkład termiczny; Pożary - powstawanie; Przyczyny pożaru