Drabiny mechaniczne i hydrauliczne - Stanowski, Zygmunt.; Szczesiul, Henryk. (Arkady, 1969)
W pracy podano ogólne wiadomości o stateczności oraz budowie drabin samochodowych. Szczegółowo omówiono układy napędowe drabin mechanicznych i hydraulicznych. Ponadto omówiono urządzenia zabezpieczające i sygnalizacyjne drabin oraz zasady ich eksploatacji.
Zygmunt Stanowski, Henryk Szczesiul.
Keywords: Sprzęt ratowniczy; samochody specjalne; hydraulika; Technologia pożarnicza; Pojazdy pożarnicze; Drabiny mechaniczne