Przeciwpożarowe urządzenia i instalacje wodne - Lindner, Jan.; Struś, Włodzimierz. (Arkady, 1977)
W książce omówiono w sposób wyczerpujący wszystkie przeciwpożarowe instalacje i urządzenia wodne. Podano podstawy teoretyczne stosowania wody do gaszenia pożarów oraz niezbędne wiadomości z zakresu hydrauliki. Omówiono szczegółowo rodzaje prądów gaśniczych,armaturę, hydranty wewnętrzne, urządzenia tryskaczowe, urządzenia zraszaczowe i stałe gaśnicze działka wodne oraz wspomniano o zapotrzebowaniu wody do pianowych urządzeń gaśniczych. Na końcu książki podano w formie załączników najczęściej używane przy projektowaniu zaopatrzenia przeciwpożarowego - tablice i nomogramy.
Jan Lindner, Włodzimierz Struś.
Keywords: Projektowanie; Instalacje i urządzenia przeciwpożarowe; hydraulika; armatura wodna; Zaopatrzenie w wodę; Urządzenia gaśnicze