Pożary lasu - Karlikowski, Tytus. (Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1975)
Pożary lasu oraz przyczyny powstawania i rozprzestrzeniania. Klasyfikacja zagrożenia pożarowego. Zapobieganie pożarom leśnym oraz metody wykrywania pożarów w lasach, metody zwalczania pożarów leśnych. Zastosowany sprzęt przeciwpożarowy oraz śroki chemiczne.
Tytus Karlikowski.
Keywords: Pożary - rozprzestrzenianie się; Zagrożenia środowiska; Lasy; Przyczyny pożaru; Pożary - zapobieganie; Ochrona przeciwpożarowa; Klasyfikacja pożarowa