Ratownictwo i gaszenie pożarów szpitali (Instytut Wydawniczy CRZZ, 1972)
W broszurze omówione są przykłady wypadków pożarów w szpitalach, zarówno w kraju, jak i za granicą, przyczyny tych pożarów, zasady ewakuacji chorych i sprzętu medycznego oraz organizacja akcji ratowniczej. Poza tym podane są wytyczne do opracowania planów ewakuacji oraz przygotowania jednostek straży pożarnych do ratownictwa i gaszenia pożarów szpitali (stan prawny: 1972 r.)
oprac. Marian Ręczkowski.
Keywords: Budownictwo; Ewakuacja; szpitale; plan ewakuacji; Akcja ratownicza; Taktyka walki z pożarami; Ratownictwo techniczne