Budynki wysokie - Lindner, Jan.; Struś, Włodzimierz. (Instytut Wydawniczy CRZZ, 1977)
Przedstawiono podstawowe zasady bezpieczeństwa pożarowego obowiązujące w budynkach wysokich oraz wymagania budowlane jakim powinny odpowiadać te obiekty. Omówiono: zagadnienia ewakuacji ludzi i mienia z budynku wysokiego w razie pożaru (konstrukcję, odporność ogniową i długość dróg ewakuacyjnych), systemy zabezpieczenia budynków przed przenoszeniem się dymów i ognia (kanały wentylacyjne), przeciwpożarowe zaopatrzenie w wodę, wyposażenie w stałe urządzenia gaśnicze i sygnalizację alarmową.
Jan Lindner, Włodzimierz Struś.
Keywords: Budownictwo; Bezpieczeństwo pożarowe; przepisy; drogi ewakuacyjne; Budynki wysokie; Ewakuacja; Zaopatrzenie w wodę