Instalacje i urządzenia na gaz płynny - Sitkiewicz, Jerzy. (Instytut Wydawniczy CRZZ, 1976)
Omówiono zagrożenie pożarem i wybuchem występujące podczas przechowywania, transportu i uzytkowania gazu płynnego propan-butan. Przedstawiono różne możliwości zastosowania gazu płynnego, rodzaje i przeznaczenie produkowanego sprzętu (stosowanego zwłaszcza w turysty ce i gospodarstwie domowym) oraz warunki bezpiecznego korzystania z tego sprzętu. Omówiono także sposoby gaszenia pożarów gazu płynnego i zabezpieczenia butli przed rozerwaniem.
Jerzy Sitkiewicz.
Keywords: Zagrożenia pożarowe; Substancje niebezpieczne i szkodliwe; przyczyny wybuchu; butle gazowe; LPG; Prognozowanie zagrożeń; Przyczyny pożaru