Elementy, urządzenia i układy automatyki - Kostro, Jerzy. (Wydaw. Szkolne i Pedagogiczne, 1983)
Na treść podręcznika składają się wiadomości dotyczące podstawowych elementów i urządzeń - elektrycznych, pneumatycznych i hydraulicznych - pomiarowych, wykonawczych i przetwarzających sygnały, stosowanych w nowoczesnej automatyce. Omówiono duży asortyment czujników i przetworników pomiarowych, zawory i siłowniki, regulatory elektroniczne i pneumatyczne - w tym regulatory przystosowane do współpracy z komputerami. Obok urządzeń analogowych omówiono również urządzenia cyfrowe.
Jerzy Kostro.
Keywords: Automatyka; hydraulika; fizyka; mechanika; Konstrukcja maszyn; Techniczne systemy zabezpieczeń; czujki