Podstawy dydaktyki ogólnej - Kupisiewicz, Czesław. (Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1973)
Omówiono przedmiot i zadania dydaktyki, systemy dydaktyczne, cele kształcenia, treść kształcenia, proces nauczania-uczenia się, zasady nauczania, metody nauczania, nauczanie programowane, formy organizacyjne nauczania, środki dydaktyczne, przyczyny niepowodzeń w szkole, planowanie pracy dydaktyczno-wychowawczej, relacje szkoła-nauczyciel.
Czesław Kupisiewicz.
Keywords: dydaktyka; programy nauczania; Kształcenie; Szkolenie